Opšta pravila ponašanja • Izražavanje

  Devops je strogo tematski definisana zajednica i dozvoljene su samo one teme koje su u vezi sa materijom koja se obrađuje. Političke teme i diskusije nisu dozvoljene niti poželjne.

  Korišćenje psovki i bilo kakvih vulgarnih izraza nije dozvoljeno. Možda jesu deo nečijeg svakodnevnog govora, ali ako želite nešto da kritikujete postoje i drugi načini da se to izvede. Samim tim izbegavajte vređanje drugih Devops članova po bilo kojoj osnovi - verskoj, nacionalnoj i drugim. Ovu zajednicu posećuju mnogi sa različitih govornih područja bivše države i očekuje se od svih članova da iskažu zrelost, a ne netrpeljivost i mržnju. Ko nije u stanju da se nosi sa tim, moraće da potraži drugo mesto za konverzaciju.

  Ukoliko neko nešto ne zna, to nije razlog da bude ismejan. Umesto da ga nabijete na kolac, pomozite mu savetom.

  Kucanje postova i naziva tema velikim slovima se smatra nekulturnim, jer na Internetu velika slova označavaju vikanje, što ujedno znači da ne umete da komunicirate sa drugima, pa samim tim nije ni poželjni u okviru Devops zajednice.

  Postavljanje tema i odgovora

  Ukoliko želite da postavite neko pitanje, pažljivo odaberite adekvatnu kategoriju, ali konsultujte i pretragu - vrlo je moguće da je neko već postavio takvo pitanje. Nema potrebe da pravimo duplikate istih tema jer to ne vodi ka kvalitetu. Nemojte koristiti reči hitno, pomoc, odgovorite i tome slično u nazivima tema - nazivi treba da budu sažeti i da čitanjem istih odmah bude jasno o čemu se radi. Devops nije plaćena podrška, već zajednica ljudi dobre volje, pa samim tim ne možete ni po kom osnovu očekivati dostupnost i odgovore u nekom vremenskom roku.

  Korišćenje tagova je obavezno. Tagovi su tu da bolje deklarišu pitanje koje ste postavili i samim tim da učine Devops bazu boljom. Tagove je moguće koristiti više puta što znači da ako je neki član već napravio neki tag, vi možete ponovo da ga iskoristite.

  Devops omogućava glasanje i davanje pluseva i minusa za odgovore. Nemojte zloupotrebljavati tu opciju samo zato što nekoga ne volite ili imate problem sa nekim članom. Sistem reputacija je vrlo važan i treba ga koristiti u skladu sa kvalitetom nečijeg odgovora. Ukoliko primetimo da neko zloupotrebljava ove opcije, biće momentalno sankcionisan.

  Komercijalni linkovi, oglasi i sl.

  Devops je besplatna baza znanja i ne poseduje oglasni prostor. Reklamiranje trećih lica i firmi, davanje oglasa i bilo kakva vrsta marketinga nije dozvoljena. Ukoliko želite da se oglašavate, kontaktirajte administratore zarad dogovora.

  Predlozi i prijave

  Ukoliko imate predlog kako možemo da unapredimo zajednicu, vaše ideje su itekako dobrodošle u forumu Devops.rs diskusija

  Ako primetite da neki post krši pravila normalnog ponašanja ili opšta pravila, definisana ovde, iskoristite Flag opciju kako bi post bio moderisan.

  Warez, piratski linkovi

  Svi zajedno živimo od sopstvenog rada za koji smo plaćeni, i ne bi smo želeli da neko drugi naš trud i rad koristi besplatno i bespravno. Za rad je potrebna velika količina alata, od kojih se neki i plaćaju. Ako cenite svoj rad, cenite i tuđi i u skladu sa mogućnostima kupite softver koji vam je neophodan, jer je to isto što i vi očekujete kada radite za drugoga.

  Piratski linkovi ka softveru koji nije besplatan nisu dozovljeni i biće momentalno obrisani. Nemojte da dovodite ovu zajednicu u nezgodnu situaciju zbog jednog text editora ili dodatka za Photoshop. Ukoliko neko poseduje licencu za neki alat i želi da je podeli sa drugima, a da je to u skladu sa uslovima pod kojim je ta licenca kupljena kao i da je dotična osoba pravni vlasnik te licence, može da je deli po svojoj volji i na sopstvenu odgovornost.


Log in to reply